My Value Officer

Vládní balíček a co si o něm myslet?

My Value Officer │ Měníme způsob řízení financí ve firmách

Ekonomickou událostí roku bylo představení vládního “ozdravného” balíčku.

Pro zasazení do rozpočtového kontextu:

  • V roce 2019 byly výdaje státního rozpočtu 1 551 mld. Kč a v roce 2023 vláda plánuje výdaje ve výši 2 223 mld. Kč.
  • Balíček by měl přinést souhrnně za roky 2024 a 2025 úspory ve výši 148 mld. Kč, což je tak nějak 6,6% z výdajů roku 2023. To nevypadá ani úplně drasticky, trochu takové šolíchání, no nic. Není to lehké a směr úspor je jistě správný, horší je to, odkud se bere.

Zjednodušení DPH se tak nějak nekoná.

Vláda tvrdí, že důvodem změn sazeb DPH je zjednodušení systému. To ale neberu jako důvod. Zjednodušením by bylo, kdyby byla sazba jedna. Nyní je stále ve všem zmatek. Příkladem je voda z kohoutku, která bude daněna 12 %, přičemž balená voda v lahvi bude v 21% sazbě. To nedává logiku, protože jde stále o tu stejnou vodu nezbytnou k životu.

Asi jediná pozitivní (pravicová) věc je ochota škrtat v dotacích, což je jedna z největších položek ve vládním balíčku. Bohužel škrty tady podle mě nejsou dostatečné. Mohly být několikrát vyšší. Kdyby se škrtalo více, šlo by to jistě udělat tak, že bychom nemuseli mít vyšší daně.

A dopad na podnikatele? No škoda mluvit, vyšší daň z příjmu právnických osob a zvýšení odvodové zátěže OSVČ a další opravdu nejsou kroky pro podporu malých podnikatelů. A na ty malé to bude mít likvidační dopady. Ty větší to zvládnou.

A když už se na to budete chtít „vyprdnout“ a firmu prodat tak klasický časový test pro osvobození pro vás platí jen, když firmu prodáte za méně než 40 mil. Kč. No a to pro nás velkopodnikatele je nic.

Mrkněte na náš souhrn pro větší detail. A co si o balíčku myslíte vy? Mohlo se škrtat jinde a museli se podle vás daně zvýšit?

Tip: Náš Externí finanční ředitel ohlídá dopady vládního balíčku na váš byznys.

Ozvěte se nám

Pokud vás zajímá více, můžeme se o všem pobavit u kafe na první schůzce, kde vám vysvětlíme, jak fungujeme. Stačí zavolat nebo napsat.

„Mojí vizí je pomáhat malým a středním firmám s řízením financí, pomáhat jim růst a být úspěšnými. Řídil jsem finance IKEMu jako její CFO a byl jsem ředitelem Nemocnice Sedlčany. Učím Základy podnikání a Účetnictví na Vysoké Škole Ekonomické v Praze. Působil jsem na seniorních ekonomických pozicích ve skupinách ČSOB a PPF. Jako Auditor mám zkušenosti z konzultační společnosti Ernst & Young, kde jsem se podílel na auditu skupiny ČEZ. Mám vysoce podnikatelského ducha, a to přenáším i do své práce a práce pro naše klienty. Mým úkolem je nyní vytvořit tým seniorních lidí se stejnou vizí a jim takové prostředí, abychom dokázali pomoci co nejvíce našim klientům prosperovat a zářit. Zatím se nám to daří.“

Přejít nahoru