My Value Officer

Jakou mají všichni představu o tom co dělají finanční ředitelé?

Šetří! Jsou zodpovědní a nepustí ani o chlup víc než je v budgetu. Cost cuttují.
No nechci zobecňovat, ale NE. Takto už to nejde. To by asi moc hodnotu firmě nepřidávalo.

Co třeba u hodnocení nových projektů? Každý projekt má sice svoje náklady, ale taky má svoje benefity. A CFO by při hodnocení takového projektu na něj měl koukat z pohledu celkové strategie firmy. Je v souladu? Vytváří synergii? Jaké finanční, ale i nefinanční benefity přináší? Jaké předpoklady jste pro jejich vyčíslení použili? Nezapomněli jste na nějaké náklady a nepodcenili jejich výši? Máte tam daňové efekty? Jak chcete projekt financovat? Atd atd..

A ladí a ladí finanční plán toho projektu a na jeho základě se klidně může změnit business model. Ne škrtnout projekt. Ale pozměnit. Může najít lepší zdroj financování a projekt zlevnit. Navrhne optimalizaci přijímání nových zaměstnanců. Třeba outsourcingem. Ze zkušenosti uvidí podceněné marketingové náklady. Navrhne je zvýšit.

A jde krok po kroku. Hledá i další příležitosti. Udělá si k tomu analýzu trhu. Jaká čísla má konkurence. Proč ji marže vychází lépe. Má tam nějaké synergie? Jak se financuje? Toto vše zjistí. Když je dobrej.

Na základě těchto čísel a informací pak společnost dělá jiné kroky než by tomu bylo bez revize toho plánu a dodatečných informací z trhu. Za pomoci CFO. Tam je ta přidaná hodnota. Je to Chief Value Officer. Neškrtá, ale přináší hodnotu. Je to parťák CEO.

A tak to děláme i my v My Value Officer.

Václav Nedvídek - My Value Officer │ Měníme způsob řízení financí ve firmách
Přejít nahoru