My Value Officer

Jak probíhá spolupráce s Externím CFO od My Value Officer?

Poslechněte a přečtěte si rozhovor s naším CEO, Václavem Nedvídkem, který mluví o tom, jak probíhá spolupráce s externím CFO od My Value Officer:

Co potom ve chvíli, kdy přijde ten externí CFO, co v té firmě dělá?

Klasicky to probíhá tak, že si potřebuje udělat nějakou základní analýzu. To znamená, vezme si historická data a vezme si případně manažerské tabulky, v kterých si jednatel vede svoje finanční záznamy a přehledy o firmě.

Zároveň současně zjišťuje jak a na základě čeho ve firmě jednatel rozhoduje. Dalším velkým soustem jsou procesy a jejich efektivita a celkové nastavení.

A výsledkem toho je dejme tomu taková roadmapa, jízdní řád ke stavu finančního řízení, kterému mi říkáme ucelený systém „Řízení firmy přes čísla“.

To znamená zavést ideálně nějaký finanční plán, relativně sofistikovaný, zavést nějaký reporting, a to na datech, které jsou správná. To bývá velmi často kámen úrazu, protože majitel kouká na nějaká data od paní účetní, která nejsou dobře očištěná, v měsíčním pohledu a správná.

Finálním výstupem by měl být přehledný manažerský výkaz/dashboard, který majiteli zobrazí to, co se ve firmě děje. Na jeho základě může jít do většího detailu, srovnávat ho s připraveným plánem a současně dělat dobrá rozhodnutí, které mu externí finanční ředitel „servíruje“ nebo je s ním přímo řeší.

Jak pak vypadá konkrétně spolupráce s finančním ředitelem od vás?

Minimálně chodí ke klientovi měsíčně na poradu nad výsledky za uplynulý měsíc. Dále je tam nějaký pravidelný kontakt týdně nebo případně ad hoc nad případnými byznys casy a vlastně s tím majitelem spoluřídí tu firmu a kouká na firmu primárně přes čísla.

Řeší důležitá rozhodnutí – a v podnikání se téměř každé rozhodnutí týká čísel a vlivu na ně. Může se jednat o nastavení KPI systému pro zaměstnance nebo obchodníky, nabírání nových kolegů, řešení investic, návratnost marketingových výdajů atd.

Pro nás je nastavení finančního řízení ve firmě jen základ. Důležité je, co se děje potom, jak se nastavené plány a reportingové dashboardy využívají a k jakým rozhodnutím vedou. Primární cíl finančního ředitele je zvyšovat ziskovost a hodnotu firmy. K tomu slouží řízení firmy přes čísla.

Tip: V případě, že byste chtěli probrat své potřeby ohledně finančního řízení vaší firmy, obraťte se na nás.

Ozvěte se nám

Pokud vás zajímá více, můžeme se o všem pobavit u kafe na první schůzce, kde vám vysvětlíme, jak fungujeme. Stačí zavolat nebo napsat.

Případně nám rovnou můžete poslat vaší e-mailovou adresu a my se vám ozveme sami:


„Mojí vizí je pomáhat malým a středním firmám s řízením financí, pomáhat jim růst a být úspěšnými. Řídil jsem finance IKEMu jako její CFO a byl jsem ředitelem Nemocnice Sedlčany. Učím Základy podnikání a Účetnictví na Vysoké Škole Ekonomické v Praze. Působil jsem na seniorních ekonomických pozicích ve skupinách ČSOB a PPF. Jako Auditor mám zkušenosti z konzultační společnosti Ernst & Young, kde jsem se podílel na auditu skupiny ČEZ. Mám vysoce podnikatelského ducha, a to přenáším i do své práce a práce pro naše klienty. Mým úkolem je nyní vytvořit tým seniorních lidí se stejnou vizí a jim takové prostředí, abychom dokázali pomoci co nejvíce našim klientům prosperovat a zářit. Zatím se nám to daří.“

Přejít nahoru