My Value Officer

Jak řídit firmu přes čísla?

Jak zvýšit ziskovost a růst firmy? Řízení přes čísla může být klíčem.

Tento článek vyšel v deníku Mediář

Jak zvýšit ziskovost a růst firmy? Řízení přes čísla může být klíčem, píše Václav Nedvídek, majitel firmy My Value Officer, která poskytuje externí finanční řízení pro malé a střední podniky.

Ten, kdo někdy řídil firmu to zná. Nějaká část firmy funguje dobře nebo dokonce skvěle, ale ty další zaostávají. Mít firmu v každé její fázi dokonale vyváženou není lehké.

Když firma roste, tak je to tím, že se ji daří obchodně při akvizici nových zákazníků. Jak je to ale s ostatními segmenty ve firmě jako jsou třeba finance? Ty často nejsou nastaveny tak jak je potřeba pro rychle rostoucí firmu a je potřeba u nich nastavit štábní kulturu.

Václav Nedvídek, majitel firmy My Value Officer, která poskytuje externí finanční řízení pro malé a střední podniky, k tomu říká: „Když za námi klienti přijdou, vidíme často velké růstové plány, ale související infrastruktura firmy na růst není připravena. Při růstu firmy je potřeba rychlé získání správných informací o byznysu, jejich rychlé vyhodnocení a následná akce. My tomu říkáme řízení firmy přes čísla. Tady se dají šetřit statisíce, i miliony. Ten zásadní pozitivní vliv je na ziskovost firmy a na její hodnotu jako celek.

Ať si každý jednatel zodpovědně řekne, zda zná odpověď na následující otázky:

  • Jaká je hrubá marže vašich jednotlivých zakázkách?
  • Víte, jak jsou produktivní vaši zaměstnanci a máte pro ně správně nastavený KPI systém?
  • Víte kolik měsíčně „pálíte“ nákladů a na co? Máte pro každou položku stanovený budget a hlídáte ho?
  • Vychází vám cash-flow?
  • Máte od paní účetní pravidelně (měsíčně) správná data v manažerské struktuře pro vaše rozhodování?
  • Máte správně nastavený pricing s ohledem na vaše obratové a ziskové cíle?
  • Víte, kdy nabírat nové lidi, jak je odměňovat a jaké dělat investice s ohledem na výkonnost a cash-flow firmy?
  • Víte, jak jsou produktivní vaši obchodníci a jak se vám vrací investice do marketingu.

Pokud odpovědi neznáte nebo je odpověď ne, je nyní správnou cestou začít řídit firmu přes čísla. Otázkou zůstává, jestli si najmout interního finančního ředitele nebo stačí zautomatizovat reporting do nějakého sofistikovaného nástroje.

Václav Nedvídek k tomu dodává: „Pro většinu malých a středních firem nedává najmutí interního finančního ředitele na plný úvazek smysl. Je pro ně drahý a nevyužitý. Pořídit si jen reporting zase většinou nestačí. Tím mezi řešením může být právě externí finanční ředitel nebo celé externí finanční oddělení.

Pořídíte si tak solidní know-how a to jen na omezený rozsah úvazku. Navíc externí finanční ředitel vás provede se svým týmem na začátku spolupráce kompletním zavedením finančního řízení na míru. To se týká zavedení finančního plánování, reportingu, nastavením nebo revizí pricingu a zefektivněním, či případnou automatizací procesů. Součástí nastavení bývá i návrh na daňové optimalizace.

Po této fázi už zná dobře firmu a může pokračovat dál v pravidelné fázi řízení.“ Václav Nedvídek k tomu uzavírá: „Pak si můžete říct, že řídíte firmu přes čísla.

Tip: Řízení firmy přes čísla má zásadní pozitivní vliv na ziskovost a hodnotu vaší firmy. Naši externí CFO jsou připraveni jít do toho s vámi.

Ozvěte se nám

Pokud vás zajímá více, můžeme se o všem pobavit u kafe na první schůzce, kde vám vysvětlíme, jak fungujeme. Stačí zavolat nebo napsat.

Případně nám rovnou můžete poslat vaší e-mailovou adresu a my se vám ozveme sami:


„Mojí vizí je pomáhat malým a středním firmám s řízením financí, pomáhat jim růst a být úspěšnými. Řídil jsem finance IKEMu jako její CFO a byl jsem ředitelem Nemocnice Sedlčany. Učím Základy podnikání a Účetnictví na Vysoké Škole Ekonomické v Praze. Působil jsem na seniorních ekonomických pozicích ve skupinách ČSOB a PPF. Jako Auditor mám zkušenosti z konzultační společnosti Ernst & Young, kde jsem se podílel na auditu skupiny ČEZ. Mám vysoce podnikatelského ducha, a to přenáším i do své práce a práce pro naše klienty. Mým úkolem je nyní vytvořit tým seniorních lidí se stejnou vizí a jim takové prostředí, abychom dokázali pomoci co nejvíce našim klientům prosperovat a zářit. Zatím se nám to daří.“

Přejít nahoru