My Value Officer

Jak financovat podnikání?

Blog: Jak financovat podnikání?

Nefinancujte své podnikání externě“ – takové a podobné výkřiky často slýchávám:
Neberte si úvěr – je to příliš riskantní, úroky vás zničí a lepší je se rozvíjet pomaleji a ze svého,
Neberte si investora – ztratíte kontrolu,
Podnikat za cizí peníze je jednoduché, to umí každý.

Ano. Má to svoje nevýhody. A jako ve všech jiných oblastech se někdy objeví lidé se špatnými úmysly, kteří externího financování zneužijí nebo nevyužijí ke prospěchu firmy.

Externí financování prostě funguje a je naprosto legitimní ho použít k rozvoji byznysu. Důležité je znát všechny výhody a nevýhody různých druhů financování a vědět, kdy jaké ideálně zapojit tak, aby to bylo v souladu s daným podnikatelem a potřebami jeho firmy.

Jaký je tedy konkrétní postup, pokud zvažujete externí financování?

  • Důležité je přetavit svojí podnikatelskou strategii a vizi do číselného dlouhodobějšího (až 5ti letého) plánu.
  • Zasadit do plánu všechny rozvojové projekty, které firma potřebuje k rozvoji.
  • Přetavit do plánu vaší obchodní a marketingovou strategii.
  • Nastavit očekávání na straně přírůstku zákazníků a tedy dobře a hlavně realisticky odhadnout výnosy s ohledem na velikost trhu a na uvedenou marketingovou a obchodní strategii.
  • Nastavit realisticky vaše ostatní náklady, nutné k tomu, aby firma zdravě fungovala.

No a pár kouzelnými úpravy vám z plánu vyjde potřeba financování, kterou si můžete dlouhodobě naplánovat. Jak může takové doporučení ohledně financování třeba vypadat u našeho hypotetického klienta?

Třeba takto:
V počáteční fázi se ideálně zkuste zafinancovat sami a dostat takto firmu co nejdále. V další fázi je možné přibrat do firmy strategického investora za prodej maximálně 20% podílu a při dalších rozvojových plánech už by firma měla dosáhnout i na bankovní financování.

A výhody externího financování?

  • Rychlejší růst, a tedy rychlejší dosažení vize. Profitují z toho vaši zákazníci, a to by mělo být klíčové.
  • Silnější postavení na trhu a oproti vaší konkurenci.
  • Vyšší jistota ohledně cash-flow, související klid majitele a schopnost plánovat na delší období.

Externí financování má na trhu svoje jasné místo a pravidla a to i v případě venture-kapitálového financování začínajících byznysů. V rámci externího finančního řízení samozřejmě řešíme i potřeby financování u našich klientů. Kromě externích finančních ředitelů máme i specialista na bankovní a ekvitní financování.

Tip: Hodila by se vám naše pravá ruka při zajišťování externího financování vaší firmy? Není problém, naši specialisté na financování podniku jsou vám k dispozici.

Ozvěte se nám

Pokud vás zajímá více, můžeme se o všem pobavit u kafe na první schůzce, kde vám vysvětlíme, jak fungujeme. Stačí zavolat nebo napsat.

Případně nám rovnou můžete poslat vaší e-mailovou adresu a my se vám ozveme sami:


„Mojí vizí je pomáhat malým a středním firmám s řízením financí, pomáhat jim růst a být úspěšnými. Řídil jsem finance IKEMu jako její CFO a byl jsem ředitelem Nemocnice Sedlčany. Učím Základy podnikání a Účetnictví na Vysoké Škole Ekonomické v Praze. Působil jsem na seniorních ekonomických pozicích ve skupinách ČSOB a PPF. Jako Auditor mám zkušenosti z konzultační společnosti Ernst & Young, kde jsem se podílel na auditu skupiny ČEZ. Mám vysoce podnikatelského ducha, a to přenáším i do své práce a práce pro naše klienty. Mým úkolem je nyní vytvořit tým seniorních lidí se stejnou vizí a jim takové prostředí, abychom dokázali pomoci co nejvíce našim klientům prosperovat a zářit. Zatím se nám to daří.“

Přejít nahoru