My Value Officer

Proč zisk společnosti není vždy měřítkem úspěchu?

Daniel Svoboda, Václav Nedvídek

Může to tak být. Mezi ziskem a úspěchem společnosti není vždy rovnítko. Zvlášť v prvních letech podnikání. Majitelé se totiž rozhodují stavět svoje firmy různě. S ohledem na svojí vizi a ambice a dlouhodobost svých cílů.

Co třeba takový majitel Pepa? Podniká třetím rokem a chtěl by letos 3 mil. Kč zisk při 20 milionovém obratu. Musí se kvůli tomu dost otáčet jako obchodní manažer, zároveň si sám píše LinkedIn a řeší velké zákazníky. Dá to práci, ale ty 3 mega zisku zvládne.

No ale co majitel Marcel? Je na trhu stejně dlouho, plánuje stejný obrat s mírnou ztrátou. Ale!

  • Najal si obchodního manažera a nového zaměstnance, který se stará o zákazníky.
  • Zároveň si najmul marketingovou agenturu a většinu svého času tráví tvorbou edukativního obsahu.
  • Nastavuje obchodní proces spolu s najatým konzultantem.
  • Spolu s novým zaměstnancem nastavuje vnitřní procesy vedoucí k maximální zákaznické spokojenosti.

Na to utratí 3 miliony korun ze zisku jako nic. Ale! Kdo má větší potenciál? Kdo staví firmu s ohledem na dlouhodobý horizont nebo kdo je v krátkém období vysoce ziskový?

Za mě je odpověď jasná. Řídit podnikání s ohledem na dlouhodobý horizont vás snadno přivede do situace bez větší ziskovosti nebo dokonce do ztráty. Přitom riziko, že se vám to nepovede je pořád vysoké. Ale když se to povede, tak to stojí za to. Za vámi pak stojí rostoucí firma s vysokou hodnotou, která funguje samostatně. S tím našim klientům pomáháme, protože to je většinou právě ta jejich finální ambice.

A do koho byste zainvestovali vy?

P.S. Na fotce je napravo Marcel a nalevo Pepa. A nenechte s ovlivnit tím, že Marcel je sympatičtější. 😁

Tip: Naplánovat váš byznys s ohledem na dlouhodobý horizont vám pomohou naši externí CFO.

Ozvěte se nám

Pokud vás zajímá více, můžeme se o všem pobavit u kafe na první schůzce, kde vám vysvětlíme, jak fungujeme. Stačí zavolat nebo napsat.

Případně nám rovnou můžete poslat vaší e-mailovou adresu a my se vám ozveme sami:


„Mojí vizí je pomáhat malým a středním firmám s řízením financí, pomáhat jim růst a být úspěšnými. Řídil jsem finance IKEMu jako její CFO a byl jsem ředitelem Nemocnice Sedlčany. Učil jsem Základy podnikání a Účetnictví na Vysoké Škole Ekonomické v Praze. Působil jsem na seniorních ekonomických pozicích ve skupinách ČSOB a PPF. Jako Auditor mám zkušenosti z konzultační společnosti Ernst & Young, kde jsem se podílel na auditu skupiny ČEZ. Mám vysoce podnikatelského ducha, a to přenáším i do své práce a práce pro naše klienty. Mým úkolem je nyní vytvořit tým seniorních lidí se stejnou vizí a jim takové prostředí, abychom dokázali pomoci co nejvíce našim klientům prosperovat a zářit. Zatím se nám to daří.“

Přejít nahoru