My Value Officer

Rok 2023 v My Value Officer a plány na rok 2024 (rozhovor)

Jak byte zhodnotil rok 2023 a co znamenal pro My Value Officer?

Rok 2023 byl pro nás v My Value Officer skvělý. Klíčovou věcí bylo potvrzení, že naše služba má obrovský přínos pro malé a střední podniky a že ji umíme poskytnout tak, že naši zákazníci jsou spokojení a maximálně z ní profitují. A to doslova. Největší dopad naší služby je skutečně na zisk našich klientů. Za rok 2023 jsme takto pomohli více než 50 klientům. V případě, že se nejednalo o krátkodobou zakázku, tak s našimi klienty pokračujeme dále v roli externího finančního ředitele i v roce 2024. Takových je velká většina našich zakázek.

Do projektů se zapojilo zhruba 30 našich finančních ředitelů nebo analytiků. Za rok 2023 jsme si tedy rozšířili naši personální základnu a našli nové superzkušené finanční ředitele. Musíme říci, že jsme rádi, že se nám takto kvalitní lidi hlásí i sami od sebe. Většinou je to tím, že s námi sdílí naší vizi, kterou je rozvíjet segment menších a středních firem právě v oblasti finančního řízení. Řízení firem přes čísla se tak stalo naším mottem a chceme v této oblasti pokračovat a edukovat trh i nadále a rozšiřovat tak naší zákaznickou bázi.

Co bylo v loňském roce nejtěžší?

Nejtěžší bylo uřídit růst firmy. Škálování firmy je disciplína, která se nedá naučit a nejde provést vždy perfektně a bezbolestně. Takže já jsem postupně předával administrativní a provozní část firmy Danovi Svobodovi, který se stal i společníkem firmy. Společně jsme pak předali vedení naší klíčové služby Pavlovi Šlechtovi, který je nyní také společníkem a zároveň vede naše externí finanční ředitele a supervizuje kvalitu naší služby, kterou neustále zdokonalujeme. Na konci roky jsme přijmuli prvního obchodníka a backoffice manažerku.

Zní to jednoduše, ale samozřejmě všechny ty kroky děláte trochu později, než to firma potřebuje a do té doby jedete nadoraz. Navíc jsme nastavovali novou marketingovou a prodejní strategii a zkoušeli co funguje a co nefunguje. A že toho nefungovalo hodně. Ale to je normální v podnikání. Je potřeba se rychle oklepat, změnit strategii a navázat na ty funkční věci.

Společnost působí aktivně od září 2022, změnilo se podle Vás od té doby povědomí o externím finančním řízení?

Na to nedokážu zodpovědně odpovědět. Myslím, že trochu ano, a to i díky naší práci, přeci jen jsme za tu dobu měli vyšší desítky klientů a snažíme se trh edukovat. Všichni se finančního řízení bojí a zavírají před ním oči. Je to poslední věc, kterou chce majitel nebo jednatel firmy řešit. Za mě lze u rostoucích firem nad řekněme 10 miliónu obratu už začít i s relativně sofistikovanějším finančním řízením. A ideální je to právě s externím finančním ředitelem. Získáte know-how a nestojí vás to majlant.

Jaké jsou plány na rok 2024 v My Value Officer?

Velké. Co jsme se naučili je, že s rostoucí klientskou základnou dokážeme službu rychleji zdokonalovat, pomáhat více klientům a děláme to stále lépe a efektivněji. Nechceme tedy růst pro růst nebo pro desítky miliónů obratu. Chceme růst, protože to naplňuje naší vizi. Věříme, že i klienti pochopí, že tím, že službu poskytujeme tolika různorodým klientům má velké výhody i pro ně. Víme, co funguje velmi dobře, máme oko po celém trhu a jsme schopni se více specializovat a tvořit týmy. Pro rok 2024 chceme vytvořit specializované týmy pro službové byznysy, e-commerce, výrobní společnosti a startupy.

Chceme také zdokonalit řízení firmy a všechny s tím související procesy. Zní to jako klišé, ale důvodem je zákazník spokojený na 150 %. Máme toho dost vyladěno, ale celý proces od získání zákazníka po sestavení týmu a celý proces onboardingu lze stále zdokonalovat. Neustále zjišťovat zpětnou vazbu a tu přetavit do našich postupů. To je hlavní cíl. Chceme se zaměřit i na zdokonalení technické stránky našeho řešení za využití nejmodernějších dostupných technologií.

Pak jsou tu i ty finanční cíle a řada s tím souvisejících projektů, která nás čeká. A ty jsou samozřejmě maximálně ambiciózní. Otevřeně říkám, že nechceme růst o pár klientů ročně. Do roku 2030 bychom chtěli mít externího CFO u zhruba 300 našich budoucích klientů.

Dále chceme hodně edukovat trh, a to se projeví v naší marketingové strategii. První vlaštovkou bude rozjezd vlastního podcastu. Je na co se těšit.

Václav Nedvídek profile
Václav Nedvídek, CEO

„Mojí vizí je pomáhat malým a středním firmám s řízením financí, pomáhat jim růst a být úspěšnými. Řídil jsem finance IKEMu jako její CFO a byl jsem ředitelem Nemocnice Sedlčany. Učím Základy podnikání a Účetnictví na Vysoké Škole Ekonomické v Praze. Působil jsem na seniorních ekonomických pozicích ve skupinách ČSOB a PPF. Jako Auditor mám zkušenosti z konzultační společnosti Ernst & Young, kde jsem se podílel na auditu skupiny ČEZ. Mám vysoce podnikatelského ducha, a to přenáším i do své práce a práce pro naše klienty. Mým úkolem je nyní vytvořit tým seniorních lidí se stejnou vizí a jim takové prostředí, abychom dokázali pomoci co nejvíce našim klientům prosperovat a zářit. Zatím se nám to daří.“

Přejít nahoru